DESTILERIJA
Destilerija Destico MM kapaciteta je 50.000 litara rakije godišnje, koja se proizvodi dvostrukom destilacijom. Najpre na oko 30, a potom na 65 posto jačine. Rakija od šljiva i jabuka odležava u hrastovim buradima, a ostale rakije u prohromskim gde se vrši svođenje na željenu jačinu. Dobra rakija zahteva i adekvatno kupažiranje, hlađenje i filtraciju.
Destico MM destilerija od početka radi po HACCP sistemu bezbednosti koji nam omogućava da u svakoj fazi identifikujemo nedostatke u proizvodnji i eliminisemo rizike po kvalitet proizvoda.
Pri spravljanju komine koriste se plodovi voća u potpunoj tehnološkoj zrelosti. Poželjno je da bude što veća suva materija u voću. U zavisnosti koje voće je u pitanju, vrši se pasiranje ili mlevenje voća. Kajsija, šljiva, breskva i višnja se pasiraju, a jabuka, kruška i dunja melju na mlinu za usitnjavanje voća. Po potrebi vrši se pranje voća pre mlevenja, radi otklanjanja štetnih mikroorganizama, bakterija i divljih kvasaca.
Dodaje se topla voda pomoću koje se reguliše temeratura u komini. Fermentacija je kontrolisana i vrši se uz dodavanje enzima, kvasaca i hrane za kvasce. Silosi u kojima se vrši vrenje su zatvoreni i na njihove poklopce se stavljaju vranjevi.
Nakon završetka fermentacije vrši se prva destilacija i pri tome se dobija sirova meka rakija. Nakon prve destilacije vrši se i druga.
Nakon toga destilat ide na odležavanje i starenje. Šljiva i jabuka odležavaju u hrastovim buradima, a ostale rakije u inox tankovima. Sledeća faza je finalizacija destilata, a nakon toga punjenje rakije u flaše.